Μπες Στο Ψητό

ΤΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ

Τα λουκάνικα είναι από τα πιο παλιά φαγητά. Σύμφωνα με κάποιες εκδοχές εφευρέθηκαν από τους Σουμέριους το 3000 π.Χ..
Το 589 π.Χ. αναφέρεται για πρώτη φορά το κινέζικο λουκάνικο που περιείχε κρέας κατσίκας και αρνιού.

Ο Όμηρος περιγράφει ένα είδος λουκάνικου στην Οδύσσεια, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πηγές τα λουκάνικα ήταν ιδιαίτερα αγαπητά στους Ρωμαίους και τους Αρχαίους  Έλληνες. Όπως φανερώνουν φράσεις του μάγειρα στον Αθήναιο ή τα κείμενα του Απίκιου, οι Αρχαίοι Έλληνες
ήταν φανατικοί των εντοσθίων και είχαν δημιουργήσει δικές τους παρασκευές λουκάνικων και γεύσεις, πολύ πριν τους Ρωμαίους.
Λαμβάνοντας υπόψη τον 37ο κανόνα της εν Λαοδικεία συνόδου των Βυζαντινών χρόνων, που  απαγορεύει την κατανάλωση της (αιματίας),
θεωρώντας τη χρήση αίματος ειδωλολατρική συνήθεια, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως τα αλλαντικά των αρχαίων Ελλήνων δεν έμοιαζαν με τα σημερινά λουκάνικα, παρά με τις (αιματιές) που μέχρι και πριν λίγα χρόνια φτιάχνονταν τα Χριστούγεννα σε μερικές περιοχές της Ελλάδας όπως Κρήτη, Πελοπόννησο και Κέρκυρα.

Τα λουκάνικα αποτελούνται από αλεσμένο κρέας, λίπος, μυρωδικά, βότανα, μπαχαρικά συντηρητικά και διάφορα άλλα συστατικά που τοποθετούνται σε μια μεμβράνη, η οποία προέρχεται από έντερα ζώων.
Διατηρούνται βραστά ή καπνιστά και έχουμε διάφορες κατηγορίες όπως π.χ. τα βραστά καπνιστά λουκάνικα, τα οποία βράζονται πρώτα και μετά καπνίζοναι, ενώ μαγειρεύονται. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η περίφημη μορταδέλα. Τα φρέσκα λουκάνικα, τα οποία φτιάχνονται από κρέας και καταψύχονται και πρέπει να μαγειρευτούν πριν φαγωθούν. Τα αποξηραμένα λουκάνικα φτιάχνονται από φρέσκο κρέας και μετά αποξηραίνονται. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το σαλάμι και το πεπερόνι.

Κάθε χώρα έχει το δικό της χαρακτηριστικό λουκάνικο και  τη δική της συνταγή με αυτό. Χρησιμοποιούνται διάφορα είδη κρεάτων για την παρασκευή τους. Μερικοί το κάνουν από κρέας κοτόπουλου, γαλοπούλας, βοδινό, χοιρινό, ακόμα και κυνήγι για πιο πικάντικη γεύση.
Το τρώμε σε χοτ-ντογκ, το τυλίγουμε σε πίτες, το βάζουμε σε σάντουιτς, το προσθέτουμε σε πίτσες, ομελέτες και άλλες παρασκευές, το ψήνουμε στα κάρβουνα, το τηγανίζουμε , το βράζουμε και μην ξεχνάμε πως ταιριάζει απόλυτα με μπύρα.

Μαγειροπροξενιά

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Το πιάτο γέμισε ελαιόλαδο...
-Έλα είπε το κρεμμύδι.
-Έλα είπε η ντομάτα.
-Αχ αχ,  έκανε το αγγούρι.
-Στάζω είπε η ελίτσα
-Φρ φρ,  έκανε η ριγανίτσα.
Άναψε η πράσινη πιπερίτσα και κόπηκε σε λωριδούλες.
-Έτοιμη είμαι φώναξε η σαλάτα.
-Έι γλυκομίλησε η φέτα. Είμαι και εγώ εδώ. Άφησέ με χωριατούλα να σε αλμυρίσω.
-Και δεν έρχεσαι, της είπε η χωριάτικη σαλάτα. Έλα και εσύ στην αγκαλιά μου.
Τα άκουσε αυτά στο ντουλάπι ...

περισσότερα>