Μπες Στο Ψητό

ΚΑΝΔΑΥΛΟΣ

Όταν ακούτε κάνδαυλος που πάει το μυαλό σας; 
Μα φυσικά στο υπέροχο σουβλάκι που είναι  μία από τις βασικές λιχουδιές της ελληνικής γαστρονομίας.
Ο συνδυασμός  του ψητού με τη ντομάτα, το κρεμμύδι, το τζατζίκι ή με κάποια σος, είναι αποκλειστικά  ελληνική πατέντα.
Στη δεκαετία του 40 και του 50 άρχισε να ανθίζει η διάδοσή του σε προσφυγικές περιοχές όπως π.χ. Κορυδαλλός.
Στο Πειραιά ένας Κωνσταντινουπολίτης άνοιξε φούρνο όπου πουλούσε τις πρώτες πίτες, ενώ το 1950 έφτιαξε το πρώτο τυλιχτό σουβλάκι με κεμπάπ.
Η ιστορία όμως του κάνδαυλου ξεκινάει από τα παλιά χρόνια.  Η αναφορά του  ακούγεται από τα ομηρικά έπη που θέλουν τον Αχιλλέα να ψήνει 
στη θράκα σουβλάκια και κομμάτια κρέατος κάτι σαν το σημερινό κοντοσούβλι. Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του Αθηναίου στο έργο 
''Δειπνοσοφιστές'' ότι ο Ηγήσιππος στον Οψαρτυτικό του, δηλαδή τον οδηγό μαγειρικής  που έγραψε, αναφέρει ένα έδεσμα που λεγόταν ''κάνδαυλος'' και ήταν κάτι ανάλογο με το σημερινό σουβλάκι. Συνδύαζε κομμάτια από ψητό κρέας, πίτα, τυρί άνηθο και σερβιριζόταν με ζουμί.
Επίσης σουβλάκι με εντόσθια αναφέρεται σε ρωμαικά κείμενα του 1ου αιώνα μ.Χ. αλλά και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη όπου μετά την άλωση μικροπωλητές πουλούσαν στους δρόμους εκτός από φρούτα και λαχανικά, σουβλάκι με πίτα. 
Το σουβλάκι είναι αγαπητό πλέον σε όλους και δεν κάνει διακρίσεις. Το απολαμβάνουν πλούσιοι, φτωχοί, μικροί μεγάλοι, λευκοί, μαύροι, κίτρινοι...
Κρύβει άλλοτε λουκάνικο σχάρας, χοιρινό κρέας, κεμπάπ, μπιφτέκι διάφορων κιμάδων και κοτόπουλο που είναι ιδιαίτερα διαίτης σε συνδυασμό με πίτα στη σχάρα αλάδωτη. Έτσι δεν τίθεται θέμα περί περιττών κιλών, ή χοληστερίνης αφού για όλα υπάρχει πλέον λύση.
Έχουμε στην σημερινή σύγχρονη  κουζίνα και γκουρμέ σουβλάκι,  λαχανικών σχάρας και άλλες παραλλαγές που όμως πρέπει να μην ξεχνάμε  πως η ιδέα του τυλιγμένου κρέατος με διάφορα λαχανικά προυπήρχε  σε πολλές κουζίνες του κόσμου, στην κινέζικη, ιαπωνική, αραβική και άλλες.
Αυτή η υπέροχη τυλιχτή ιστορία συνεχίζεται και εξελίσεται συνεχώς αποκτώντας όλο και περισσότερους φανατικούς γευσιγνώστες.

Μαγειροπροξενιά

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Το πιάτο γέμισε ελαιόλαδο...
-Έλα είπε το κρεμμύδι.
-Έλα είπε η ντομάτα.
-Αχ αχ,  έκανε το αγγούρι.
-Στάζω είπε η ελίτσα
-Φρ φρ,  έκανε η ριγανίτσα.
Άναψε η πράσινη πιπερίτσα και κόπηκε σε λωριδούλες.
-Έτοιμη είμαι φώναξε η σαλάτα.
-Έι γλυκομίλησε η φέτα. Είμαι και εγώ εδώ. Άφησέ με χωριατούλα να σε αλμυρίσω.
-Και δεν έρχεσαι, της είπε η χωριάτικη σαλάτα. Έλα και εσύ στην αγκαλιά μου.
Τα άκουσε αυτά στο ντουλάπι ...

περισσότερα>