Παραδοσιακές Συνταγές

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

ΥΛΙΚΑ

  •  
  • 1/2 κιλό κιμάς από μοσχάρι
  • 1 κούπα ρύζι
  • 1 ματσάκι μαιντανός
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ματσάκι άνηθος
  • 2 καρότα
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2-3 αυγά
  • 2 λεμόνια
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι,



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά
  • Προσθέτουμε το ρύζι, τον μαιντανό ψιλοκομμένο, το κρεμμύδι, λίγο
  • ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα μυρωδικά.
  • Ζυμώνουμε το μείγμα και πλάθουμε τα γιουβαρλάκια σε στρογγυλό σχήμα.
  • Σε μια κατσαρόλα με νερό που έχει πάρει βράση βάζουμε τα γιουβαρλάκια και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Αφήνουμε να βράσουν  σε μέτρια φωτιά  περίπου  για μισή ώρα.
  • Μόλις βράσουν αποσύρουμε από τη φωτιά  ετοιμάζουμε το αυγολέμονο και αυγοκόβουμε.
  • ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
  • Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και τα χτυπάμε δυνατά μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
  • Ρίχνουμε μέσα τους κρόκους και το χυμό λεμονιών ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Επειτα προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό από τα γιουβαρλάκια προσθέτοντας μην κόψει το αυγό.
  • Αφού ρίξουμε όλο το ζωμό αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια.


     

Μαγειροπροξενιά

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Το πιάτο γέμισε ελαιόλαδο...
-Έλα είπε το κρεμμύδι.
-Έλα είπε η ντομάτα.
-Αχ αχ,  έκανε το αγγούρι.
-Στάζω είπε η ελίτσα
-Φρ φρ,  έκανε η ριγανίτσα.
Άναψε η πράσινη πιπερίτσα και κόπηκε σε λωριδούλες.
-Έτοιμη είμαι φώναξε η σαλάτα.
-Έι γλυκομίλησε η φέτα. Είμαι και εγώ εδώ. Άφησέ με χωριατούλα να σε αλμυρίσω.
-Και δεν έρχεσαι, της είπε η χωριάτικη σαλάτα. Έλα και εσύ στην αγκαλιά μου.
Τα άκουσε αυτά στο ντουλάπι ...

περισσότερα>