Το κουκί και το ρεβύθι είπαν ένα...

Η ΙΣΤΟΡIΑ ΤΟΥ ΣΚOΡΔΟΥ

Το οδοιπορικό του σκόρδου ξεκίνησε από τη νοτιοδυτική Σιβηρία. Έπειτα μεταφέρθη από νομάδες στην Κίνα, στην ΝΑ Ασία και από εκεί στην Ευρώπη. Στην Αρχαία Ελλάδα το σκόρδο σύμφωνα με τα κείμενα του Αριστοτέλη το άφηναν έξω κάθε φορά που έβγαινε το φεγγάρι για την Εκάτη την βασίλισσα του Κάτω Κόσμου. Στην διάρκεια των ανασκαφών του παλατιού της Κνωσσού βρέθηκαν σκελίδες σκόρδου.
Ο Ιπποκράτης, πίστευε πως με σκόρδο μπορούσε κανείς να καταλάβει αν μια γυναίκα μπορούσε να τεκνοποιήσει. Επίσης το πρότεινε σαν καλό διουρητικό. Οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων κατανάλωναν σκόρδο σε μεγάλες ποσότητες για να πάρουν περισσότερη δύναμη.
Στην Αρχαία Αίγυπτο κατά τη διάρκεια κατασκευής των πυραμίδων οι εργάτες συμπεριλαμβάναν στο καθημερινό μενού τος σκόρδα και κρεμμύδια με ψωμί. Συχνά διαμαρτύρονταν με απεργίες αν το σκόρδο έλειπε από το μενού. Το ''δυσώδες ρόδον''  είναι ένα τονωτικό αλλά και διεγερτικό για τον οργανισμό και όχι μόνο. Καθαρίζει τις τοξίνες, αυξάνει τη λίμπιντο, επιβραδύνει την κυκλοφορία του αίματος. Προστατεύει από εμφράγματα και κυκλοφοριακά προβλήματα. Είναι από τα καλύτερα απολυμαντικά για τον οργανισμό μας και χάρη στις ενώσεις θείου που περιέχει είναι και αντικαρκινικό. Πως όμως μπορούμε να αποφύγουμε την έντονη οσμή του;  Μια λύση είναι να φάμε μαιντανό, σέλινο και όταν κόβουμε σκελίδες του να φοράμε γάντια για να μη μυρίζουν μετά τα χέρια μας. Από τις ισχυρές θειούχες ενώσεις που περιέχει η πιο γνωστή είναι η αλισίνη, που αποτελεί φυσικό προστάτη από τα έντομα και μικροοργανισμούς. Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, βιταμίνη Β6, C, καταπολεμά την πίεση και τη χοληστερίνη, είναι ασπίδα κατά του καρκίνου, ισχυρό αντιοβιοτικό ( εξαιτίας της αλισίνης), προστατεύει από το έλκος του στομάχου. Αντί να φάτε τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες, είναι προτιμότερο να τις λιώσετε σε γουδί. Με τον τρόπο αυτό απελευθερώνονται και γίνονται πιο δραστικές οι ευεργετικές ουσίες του σκόρδου, όπως η αλισίνη.

Μαγειροπροξενιά

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Το πιάτο γέμισε ελαιόλαδο...
-Έλα είπε το κρεμμύδι.
-Έλα είπε η ντομάτα.
-Αχ αχ,  έκανε το αγγούρι.
-Στάζω είπε η ελίτσα
-Φρ φρ,  έκανε η ριγανίτσα.
Άναψε η πράσινη πιπερίτσα και κόπηκε σε λωριδούλες.
-Έτοιμη είμαι φώναξε η σαλάτα.
-Έι γλυκομίλησε η φέτα. Είμαι και εγώ εδώ. Άφησέ με χωριατούλα να σε αλμυρίσω.
-Και δεν έρχεσαι, της είπε η χωριάτικη σαλάτα. Έλα και εσύ στην αγκαλιά μου.
Τα άκουσε αυτά στο ντουλάπι ...

περισσότερα>