Το κουκί και το ρεβύθι είπαν ένα...

ΦΕΤΑ

Το πιο διάσημο ελληνικό τυρί των Θεών αφού σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η τέχνη της τυροκομίας δώθηκε στους θνητούς από τους Θεούς του Ολύμπου. Το τυρί που  παρασκεύασε ο κύκλωπας Πολύφημος και οι αρχαίοι  έλληνες κτηνοτρόφοι, υπήρξε αναμφισβήτητα ο πρόδρομος της σημερινής φέτας. Η ονομασία της χρονολογείται από την εποχή της ενετοκρατίας στην Ελλάδα τον 17ο αιώνα. Το πιθανότερο είναι η ονομασία αυτή να αντλεί την  προέλευσή της  από την λατινική λέξη  ''fete''  που αναφέρεται στην πρακτική κοπή του τυριού σε φέτες για να μπει στο βαρέλι. Η καλή φέτα δεν έχει τρύπες ή έχει ελάχιστες. Στα 100 γραμμάρια πρέπει να περιέχει 26% λίπος και υγρασία μεγαλύτερη από 52%.

Ωριμάζει για δύο τουλάχιστον μήνεςσε ξύλινα βαρέλια μέσα σε άλμη. Μπορεί να χαρακτηριστεί βιολογικό προιόν επειδή παράγεται από γάλα ζώων που διατρέφονται με ελέυθερη βοσκή όπου δεν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ή άλλοι ρυπαντητές. Καταναλώνεται σαν τυρί επιτραπέζιο και σαγανάκι ενώ χρησιμοποιείται στην χωριάτικη σαλάτα και σε τυρόπιτες. Στη ραψωδία ''Ι'' της Οδύσσειας υπάρχει πλήρης περιγραφή του τρόου παρασκευής της που με μικρές παραλλαγές ακολουθείται μέχρι σήμερα. Η φέτα ακόμα παρασκευάζεται όπως τότε από γάλα πρόβειο ή μίγμα πρόβειου με κατσικίσιο με την προσθήκη πυτιάς. Έχει ελαφρά αλμυρή γεύση και λευκό χιονάτο χρώμα με πλούσιο άρωμα.

Πολλά ξένα τυροκομεία επιχείρησαν να φτιάξουν  ελληνική  φέτα χωρίς όμως επιτυχία διότι χρησιμοποιούσαν αγελαδινό γάλα που της δίνει λευκοκίτρινο χρώμα και γεύση λιπώδη. Ας πρόσεχαν.

Μαγειροπροξενιά

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Το πιάτο γέμισε ελαιόλαδο...
-Έλα είπε το κρεμμύδι.
-Έλα είπε η ντομάτα.
-Αχ αχ,  έκανε το αγγούρι.
-Στάζω είπε η ελίτσα
-Φρ φρ,  έκανε η ριγανίτσα.
Άναψε η πράσινη πιπερίτσα και κόπηκε σε λωριδούλες.
-Έτοιμη είμαι φώναξε η σαλάτα.
-Έι γλυκομίλησε η φέτα. Είμαι και εγώ εδώ. Άφησέ με χωριατούλα να σε αλμυρίσω.
-Και δεν έρχεσαι, της είπε η χωριάτικη σαλάτα. Έλα και εσύ στην αγκαλιά μου.
Τα άκουσε αυτά στο ντουλάπι ...

περισσότερα>