Το κουκί και το ρεβύθι είπαν ένα...

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΕΝΟΣ ΚΑΡΟΤΟΥ

Για όλα φταίνε οι Ολλανδοί. Και τι δεν τράβηξε το καημένο το καροτάκι. Σε εκείνη τη χώρα βάλθηκαν να του αλλάξουν χρώμα και τα κατάφεραν.
Το διασταύρωσαν από δω το ξαναδιασταύρωσαν από κει και να τι έπαθε. Έγινε πορτοκαλί. Η ιστορία του ξεκινάει και από την Αρχαία Ελλάδα, όπως εξάλλου και των περισσότερων φαγώσιμων προιόντων. Το αποκαλούσαν  ''φίλτρον''  χάρη στα θεραπευτικά του αποτελέσματα.

Ο μεγάλος Ιπποκράτης το ονόμαζε  ''σταφυλίνο''  και  ''ελαφοβοσκή''  ο Διοσκουρίδης. Κάποιοι ιστορικοί πρεσβεύουν την πρώτη ύπαρξή του, τουλάχιστον πριν 5000 έτη, στο αρχαίο Αφγανιστάν. Μύθος λέει πως οι Αρχαίοι Έλληνες που κρύφτηκαν στον Δούρειο  Ίππο, είχαν φάει καρότα για να αναστείλουν την λειτουργία του εντέρου. Φύλλα  αποξηραμένα βρέθηκαν επίσης και σε μούμιες των Φαραώ. Εικόνες σε αιγυπτιακούς τάφους απεικονίζουν φυτά βυσσινί και οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι πρόκειται για καρότα στην αρχική τους μορφή. Μέχρι να πάρει την τωρινή του μορφή υπήρχε σε διάφορους χρωματισμούς, όπως άσπρο, κόκκινο, πράσινο, κίτρινο ακόμα και μαύρο.

Με το πέρασμα του χρόνου άρχισε να καλλιεργείται στη Ρώμη και τον 10ο αιώνα η καλλιέργειάτου εξαπλώθηκε στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν αλλά και στο Ιράν.  Κατακτητές από τη Μαυριτανία, το έφεραν τον 12ο αιώνα από τη Βόρεια Αφρική στη Νότια Ευρώπη. Τον 13ο αιώνα το καλλιεργούσαν για τα καλά οι Γάλλοι και οι Γερμανοί και μετέπειτα οι Άγγλοι μέχρι να το πάρουν στα χέρια τους το 1700 οι Ολλανδοί και να το  ''μαστιγώσουν''  κάνοντάς το καροτί.

Μαγειροπροξενιά

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Το πιάτο γέμισε ελαιόλαδο...
-Έλα είπε το κρεμμύδι.
-Έλα είπε η ντομάτα.
-Αχ αχ,  έκανε το αγγούρι.
-Στάζω είπε η ελίτσα
-Φρ φρ,  έκανε η ριγανίτσα.
Άναψε η πράσινη πιπερίτσα και κόπηκε σε λωριδούλες.
-Έτοιμη είμαι φώναξε η σαλάτα.
-Έι γλυκομίλησε η φέτα. Είμαι και εγώ εδώ. Άφησέ με χωριατούλα να σε αλμυρίσω.
-Και δεν έρχεσαι, της είπε η χωριάτικη σαλάτα. Έλα και εσύ στην αγκαλιά μου.
Τα άκουσε αυτά στο ντουλάπι ...

περισσότερα>