Το κουκί και το ρεβύθι είπαν ένα...

Η "ΑΜΑΡΤΩΛΗ" ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ

Οι  Άραβες πρώτοι διέδωσαν στους λαούς της Μεσογείου την μελιτζάνα. Ο δρόμος της συνεχίζεται από τους Εβραίους της Ιβηρικής Χερσονήσου, όπου διωγμένοι το 15ο αιώνα κατέφθασαν στην Θεσσαλονίκη. Αυτοί γίνονται η αιτία εισαγωγής της μελιτζάνας στο μενού των Χριστιανών και με τη βοήθεια των  Γενουαστών και έπειτα του μοναδικού Νίκου Τσελεμεντέ εμφανίζεται ο πρίγκηπας των φαγητών ο μουσακάς. Φήμες λέγεται πως σε περίοδο ακμής της μελιτζάνας αν η γυναίκα στην Μέση Ανατολή ρωτήσει τον άνδρα της τι φαγητό επιθυμεί να του φτιάξει τότε εκείνος αποκτά κάθε δικαίωμα να τη διώξει και να τη χωρίσει. Λέγεται πως μια μέθοδος των ιεροξεταστών για να αναγνωρίσουν τους εβραίους που ακολουθούσαν κρυφά την θρησκεία τους ενώ επίσημα είχαν ασπαστεί τον Καθολικισμό, ήταν να τους βάζουν μπροστά τους πιάτο με μαγειρεμένες μελιτζάνες.
Τι βασανιστήριο και αυτό!  Αν έπεφταν λαίμαργα σε αυτό κρίνονταν ένοχοι. Ακόμα γίνονταν ξαφνικοί εφόδοι στα σπίτια των conversos,  όπου έψαχναν αν υπήρχε στην κατσαρόλα μαγειρεμένο φαγητό με αρνί και μελιτζάνες. Τότε αλοίμονο τους περίμενε επιβολή πολλών κυρώσεων. Ο μουσακάς προέρχεται λένε κάποιες γλώσσες από την Παλαιστίνη από το φαγητό  ''Musakhkhan''  δηλαδή βγαίνει ζεστό από το φούρνο, και ας μην περιείχε μελιτζάνα. Αργότερα πήρε την μορφή του μουσακά.

Πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κίνα τον 5ο αιώνα πΧ. και αναπτύχθηκε στην Ινδία. Στην Ιταλία ήρθε τον 14ο αιώνα από όπου εξαπλώθηκε σε όλη την ήπειρο. Εξ΄ εξαιτίας της πικρής γεύσης της άργησε να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και μέχρι τον 18ο αιώνα τη χρησιμοποιούσαν  ως διακοσμητικό. Με την ανάπτυξη όμως  ποικιλιών με λιγότερη πικράδα, η μελιτζάνα σύντομα βρήκε το δρόμο της στη κουζίνα μας.
Έχει αντιοξειδωτική δράση που επικεντρώνεται σε μια ανθοκυανίνη, την  nasunin.

Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η ουσία αυτή προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτtαρα από την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες υπάρχουν και δημιουργούνται από διάφορες αιτίες ( άγχος, μόλυνση ατμόσφαιρας, υπεριώδης ακτινοβολία, τροφή κ.α.) στο σώμα μας. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά και  η μελιτζάνα ανήκει στη κατηγορία εκείνη των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται σε αφθονία καθώς προάγει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματός μας κατά της επικίνδυνης δράσης των ελευθέρων ριζών. Η κατανάλωση χυμού μελιτζάνας μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Συνεκτιμώντας και την αντιοξειδωτική της δράση, παράλληλα με την υποχοληστερολαιμική, στοιχειοθετούμε τον καρδιοπροστατευτικό ρόλο της  μελιτζάνας που πολλοί επιστήμονες διατείνονται σήμερα. Η μελιτζάνα είναι ένα τρόφιμο που προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας.


Μαγειροπροξενιά

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Το πιάτο γέμισε ελαιόλαδο...
-Έλα είπε το κρεμμύδι.
-Έλα είπε η ντομάτα.
-Αχ αχ,  έκανε το αγγούρι.
-Στάζω είπε η ελίτσα
-Φρ φρ,  έκανε η ριγανίτσα.
Άναψε η πράσινη πιπερίτσα και κόπηκε σε λωριδούλες.
-Έτοιμη είμαι φώναξε η σαλάτα.
-Έι γλυκομίλησε η φέτα. Είμαι και εγώ εδώ. Άφησέ με χωριατούλα να σε αλμυρίσω.
-Και δεν έρχεσαι, της είπε η χωριάτικη σαλάτα. Έλα και εσύ στην αγκαλιά μου.
Τα άκουσε αυτά στο ντουλάπι ...

περισσότερα>