Το κουκί και το ρεβύθι είπαν ένα...

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Μια ιστορία αρκετά ''τσιμπημένη''

Το 14ο αιώνα πρωτοεμφανίστηκαν τα πιρούνια. Η χρήση τους διαδώθηκε το 16ο αιώνα. Μέχρι τότε οι βασιλιάδες και οι χωρικοί  έτρωγαν με τα δάχτυλα. Το 1574 ο μελλοντικός βασιλιάς της Γαλλίας  Ερρίκος ο Γ΄ ανακάλυψε τη χρήση του πιρουνιού, περνώντας από τη Βενετία που μόλις είχε εισάγει το όργανο από τα τραπέζια της  υψηλής κοινωνίας.  Άργησε η εξάπλωσή τους εξαιτίας των διαφόρων μικροατυχημάτων.  Άλλοι τρυπιόντουσαν κατά λάθος στα χείλη, στην γλώσσα και άλλοι μεθυσμένοι συνδαιτυμόνες συχνά  ''τσιμπούσαν''  με τις μυτερές τους άκρες τους διπλανούς τους αντί να καρφώσουν το κρέας στο πιάτο τους.

Ο Λουδοβίκος ο 13ος της Γαλλίας διέταξε το 1600 να στρογγυλέψουν οι άκρες τους, ώστε να σταματήσουν τα ατυχήματα αλλά και να σταματήσουν να σπάνε τα νεύρα του καρδινάλου Ρισελιέ βλέποντας τους καλεσμένους του να χρησιμοποιούν πιρούνια αντί για οδοντογλυφίδες.
Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι είχαν από την αρχαιότητα τα στρογγυλά κουτάλια με τα οποία έτρωγαν τους χυλούς και τις σούπες τους.
Μαχαίρι και κουτάλι ήταν τα βασικά εργαλεία του τραπεζιού για πολλούς αιώνες. Τα πρώτα μαχαιροπίρουνα είχαν λαβές σκαλιστές από κοράλι και ελεφαντόδοντο. Οι Κινέζοι είχαν επινοήσει και αυτοί χιλιάδες χρόνια πριν τα περιβόητα  ξυλάκια. Το πιρούνι ήταν λοιπόν το τελευταίο εργαλείο που βρήκε τη θέση του στο τραπέζι. Αναφέρεται από έγκυρες πηγές τον 11ο αιώνα η πριγκήπισσα του Βυζαντίου σοκάρισε τους Βενετσιάνους συνδαιτυμόνες όταν έβγαλε από το πουγγί της ένα πιρούνι με δύο άκρες για να τσιμπήσει ζαχαρωμένα φρούτα αντί να τα πιάσει με το χέρι που συνηθιζόταν. Τότε θεωρήθηκε πολύ παράξενο και σχολιάστηκε για πολύ καιρό από τους πάντες.

Η Δύση άργησε να το  δεχτεί σύμφωνα από διασταυρωμένες μαρτυρίες, γιατί η εκκλησία είχε απαγορεύσει τη χρήση του,  επειδή πίστευε πως ήταν εργαλείο του διαβόλου. Στα τέλη του 1800 έγιναν προίκα σπιτιών και επίδειξη πλούτου του κάθε σπιτιού.

Μαγειροπροξενιά

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Το πιάτο γέμισε ελαιόλαδο...
-Έλα είπε το κρεμμύδι.
-Έλα είπε η ντομάτα.
-Αχ αχ,  έκανε το αγγούρι.
-Στάζω είπε η ελίτσα
-Φρ φρ,  έκανε η ριγανίτσα.
Άναψε η πράσινη πιπερίτσα και κόπηκε σε λωριδούλες.
-Έτοιμη είμαι φώναξε η σαλάτα.
-Έι γλυκομίλησε η φέτα. Είμαι και εγώ εδώ. Άφησέ με χωριατούλα να σε αλμυρίσω.
-Και δεν έρχεσαι, της είπε η χωριάτικη σαλάτα. Έλα και εσύ στην αγκαλιά μου.
Τα άκουσε αυτά στο ντουλάπι ...

περισσότερα>