Το κουκί και το ρεβύθι είπαν ένα...

ΧΑΡΜΠΟΥΡΓΚΕΡ ΤΟ ΖΟΥΜΕΡΟ

Το χάρμπουργκερ είναι ένα από τα σύμβολα του αμερικάνικου πολιτισμού. Είναι ένα είδος '' γρήγορου φαγητού''  τύπου fast food, το οποίο αποτελείται από μπιφτέκι ψητό ή τηγανισμένο, ή στον ατμό, με διάφορα συνοδευτικά, όπως μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι, πατάτες,
πίκλες, καρυκεύματα, διάφορες σος ανάλογα το γούστο του καθενός, μέσα σε ένα λαχταριστό ψωμάκι  ειδικό για χάρμπουργκερ, κομμένο στη μέση. Μπορεί να μας χαρίζει τεράστια ποικιλία γεύσεων και γευστικών συνδυασμών. Ο κιμάς των αυθεντικών αμερικάνικων χάρμπουργκερ είναι αφράτος και συνήθως μοσχαρίσιος. Προτιμάται το κίτρινο τυρί χωρίς αυτό να αποκλείει και άλλα είδη τυριών. Η λέξη Hamburger προέρχεται από την πόλη Hamburg της Γερμανίας.

Τα πρώτα χάρμπουργκερ τα βρίσκουμε στην Μογγολία του Τζένγκις Χαν. Βόλευε τους στρατιώτες της Χρυσής Ορδής να τρώνε με το ένα χέρι και με το άλλο να ιππεύουν. Στην Δυτική Ευρώπη πέρασε η συνταγή δια μέσου της Ρωσίας. Στις αρχές του 19ου αιώνα τη συναντάμε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο  Hamburg  το μεγάλο λιμάνι του Αμβούργου. Λίγες δεκαετίες αργότερα έφτασε από γερμανούς μετανάστες στην Αμερική όπου έμελλε να δοξαστεί. Αρκετοί ήταν εκείνοι που διεκδίκησαν την πρωτιά. Ο Τσάρλι Ναγκρίν θεωρούσε ότι αυτός σέρβιρε πρώτος χάρμπουργκερ το 1885 στο πανηγύρι του Σέιμουρ στο Ουισκόνσιν. Τον ίδιο χρόνο οι αδελφοί Μέντσις από το Χάμπουργκ της Νέας Υόρκης πουλούσαν τα δικά τους χάρμπουργκερ στο τοπικό πανηγύρι και ως καρυκεύματα χρησιμοποιούσαν κόκκους από καφέ και μαύρη ζάχαρη.

Ο παντοπώλης Φλέτσερ Ντέιβις από την Αθήνα του Τέξας μετά από ένα δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης το 1974 διεκδικεί και εκείνος ένα μερίδιο του τίτλου .  Ο Λούις Λάσεν που διατηρούσε σαντουιτσάδικο στο Νιου Χέβεν του Κονέκτικατ το 1895 ήταν από τους τελευταίους διεκδικητές. Τον Νοέμβριο του 2006 η Βουλή του Τέξας ανακύρηξε την Αθήνα πρωτεύουσα του χάρμπουργκερ.
Χαμπουργκερ
Το 1906 ο αμερικανός συγγραφέας  Άπτον Σινκλέρ δημοσίευσε ένα μυθιστόρημα τη Ζούγκλα που αποκάλυπτε τις άθλιες συνθήκες υγιεινής στα αμερικανικά σφαγεία. Αυτό όμως ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των καταναλωτών με αποτέλεσμα να επέμβει η αμερικανική κυβέρνηση και να λάβει δραστικά μέτρα.


Τη δεκαετία του 20 η πρώτη αλυσίδα φαστ-φουντ φρόντισε να διαλύσει την επιφυλακτικότητα του κόσμου με μια μεγάλη καμπάνια που επέβαλε το χάρμπουργκερ στην Αμερική. Εξαιτίας των αντιγερμανικών αισθημάτων όμως  που επικρατούσαν στις Η.Π.Α. αφού μόλις λίγα χρόνια πριν είχε λήξει ο Α` Παγκόσμιος πόλεμος,  αναγκάστηκε να αλλάξει  το όνομά του σε Salisbury steak. Ο όρος τελικά δεν επικράτησε . Η εταιρία McDonald`s  κατάφερε να διαδώσει το χάρμπουργκερ σε όλο σχεδόν τον κόσμο.

Μαγειροπροξενιά

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Το πιάτο γέμισε ελαιόλαδο...
-Έλα είπε το κρεμμύδι.
-Έλα είπε η ντομάτα.
-Αχ αχ,  έκανε το αγγούρι.
-Στάζω είπε η ελίτσα
-Φρ φρ,  έκανε η ριγανίτσα.
Άναψε η πράσινη πιπερίτσα και κόπηκε σε λωριδούλες.
-Έτοιμη είμαι φώναξε η σαλάτα.
-Έι γλυκομίλησε η φέτα. Είμαι και εγώ εδώ. Άφησέ με χωριατούλα να σε αλμυρίσω.
-Και δεν έρχεσαι, της είπε η χωριάτικη σαλάτα. Έλα και εσύ στην αγκαλιά μου.
Τα άκουσε αυτά στο ντουλάπι ...

περισσότερα>