Το κουκί και το ρεβύθι είπαν ένα...

ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ

Μαιντανός είσαι;  Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή την έκφραση και όμως πρόκειται για ένα αγαπημένο φυτό που ταιριάζει σχεδόν παντού.
Ο μαιντανός ή αλλιώς πετροσέλινο το ήμερο λέγεται πως ήταν ένα από τα συστατικά του κώνειου που ήπιε ο Σωκράτης. Από έγκυρες ιστορικές πηγές μαθαίνουμε πως οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου όταν κολλούσαν ψείρες έτριβαν στο κεφάλι τους ματσάκια μαιντανού.
Ακόμα λέγεται πως οι Ρωμαίοι φορούσαν στεφάνια μαιντανού κατά τη διάρκεια οργίων ώστε να τραβάει τις αναθυμιάσεις του άφθονου αλκοόλ που κατανάλωναν. Δεν είναι επίσης τυχαίο που αν φάμε σκορδαλιά και μασίσουμε μαιντανό η δυσοσμία θα ελαττωθεί. Κατά την παράδοση βοηθάει το θολωμένο μυαλό να έρθει στα καλά του. Μήπως θα πρέπει που και που να βάζουμε μαιντανό στο κεφαλάκι μας;
Ο μαιντανός περιέχει σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνες Α, Β2, C. Οι ειδικοί λένε πως βοηθάει στην υπέρταση, στην ελάττωση της χοληστερίνης, αφού λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Φυτεύεται παντού και ξεφυτρώνει από παντού. Να τον προτιμάτε ωμό, φρέσκο για να μην χάνει τα συστατικά του. Προσέξτε όμως μη γίνεστε και εσείς ''μαιντανός'' και φυτρώνετε όπου δε σας σπέρνουν.

Μαγειροπροξενιά

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Το πιάτο γέμισε ελαιόλαδο...
-Έλα είπε το κρεμμύδι.
-Έλα είπε η ντομάτα.
-Αχ αχ,  έκανε το αγγούρι.
-Στάζω είπε η ελίτσα
-Φρ φρ,  έκανε η ριγανίτσα.
Άναψε η πράσινη πιπερίτσα και κόπηκε σε λωριδούλες.
-Έτοιμη είμαι φώναξε η σαλάτα.
-Έι γλυκομίλησε η φέτα. Είμαι και εγώ εδώ. Άφησέ με χωριατούλα να σε αλμυρίσω.
-Και δεν έρχεσαι, της είπε η χωριάτικη σαλάτα. Έλα και εσύ στην αγκαλιά μου.
Τα άκουσε αυτά στο ντουλάπι ...

περισσότερα>