Το κουκί και το ρεβύθι είπαν ένα...

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΈΧΕΙ ΤΟ ΡΥΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΚΙ;

Πολλές ιστορίες και μύθοι έχουν ειπωθεί για την προέλευση του σκακιού.

Η επικρατέστερη ιστορία όμως αναφέρεται σε ένα σοφό Βραχμάνο και το Μαχαραγιά του, που ζούσαν στην Ινδία. Ο Βραχμάνος λεγόταν Σίσσα και κατασκεύασε ένα παιχνίδι που άρεσε ιδιαίτερα στον Μαχαραγιά, τόσο που του είπε πως μπορεί να του προσφέρει ό,τι του ζητήσει.

Το παιχνίδι αυτό έμοιαζε με ψεύτικο πόλεμο και παιζόταν σε ένα κομμάτι σαν τη σημερινή σκακιέρα. Προς μεγάλη έκπληξη του Μαχαραγιά ο Σίσσα δεν του ζήτησε χρυσάφι ή πολύτιμους λίθους ή κάτι μεγάλης αξίας από το βασίλειό του. Του ζήτησε μόνο λίγο ρύζι, τη βασική τροφή των χωρών της ανατολικής Ασίας. Ήθελε να χρησιμοποιήσει το πεδίο μάχης πάνω στο οποίο διεξαγόταν το παιχνίδι που έφτιαξε. Ζήτησε να βάλουν έναν κόκκο ρυζιού στο πρώτο τετράγωνο, δύο κόκκους στο δεύτερο τετράγωνο, τέσσερις κόκκους στο τρίτο, οχτώ στο τέταρτο και να συνεχίσουν διπλασιάζοντας συνεχώς την ποσότητα.

Ο Μαχαραγιάς ήταν ευχαριστημένος γιατί νόμιζε πως έτσι θα αποκτούσε ένα όμορφο παιχνίδι σε πολύ χαμηλή τιμή. Είπε στον Σίσσα να κατέβει στις αποθήκες του παλατιού του αμέσως και να πληρωθεί. Τότε ο Σίσσα του εξήγησε πως αυτό δεν μπορούσε να υλοποιηθεί γιατί το σύνολο του πολλαπλασιασμένου ρυζιού που ζητούσε, δεν υπήρχε σε ολόκληρο το βασίλειό του και όχι μόνο. Ούτε στα υπόλοιπα βασίλεια σε όλη την Ινδία δεν υπήρχε τόσο ρύζι.

Έτσι του εξήγησε πως όλα τα πλούτη του δεν μπορούσαν να αγοράσουν τόσο ρύζι. Προς τιμή του έξυπνου Σίσσα ο Μαχαραγιάς του έδωσε ένα μεγάλο κτήμα και τόσα δώρα που μπορούσε να ζήσει άνετα για όλη τη ζωή του. Εκείνος κάθισε κοντά του για να τον συμβουλεύει στις δύσκολες στιγμές της βασιλείας του. Έτσι αυτό το παιχνίδι του Σίσσα θεωρήθηκε ο πρόγονος του σημερινού σκακιού. Μετά από αρκετές αλλαγές στην κίνηση των κομματιών το 1500 περίπου προέκυψε το σημερινό σκάκι. Οι ισχυροί σκακιστές ήταν γαλαζοαίματοι, κληρικοί και άνθρωποι των γραμμάτων αφού οι φτωχοί άνθρωποι δεν είχαν τον χρόνο και την πνευματική διάυγεια να ασχοληθούν με το σκάκι.

Η ιδέα του Σίσσα πραγματοποιεί σήμερα πολλές παρτίδες σκακιού αλλά  και αγώνες υψηλού επιπέδου. 

Μαγειροπροξενιά

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Το πιάτο γέμισε ελαιόλαδο...
-Έλα είπε το κρεμμύδι.
-Έλα είπε η ντομάτα.
-Αχ αχ,  έκανε το αγγούρι.
-Στάζω είπε η ελίτσα
-Φρ φρ,  έκανε η ριγανίτσα.
Άναψε η πράσινη πιπερίτσα και κόπηκε σε λωριδούλες.
-Έτοιμη είμαι φώναξε η σαλάτα.
-Έι γλυκομίλησε η φέτα. Είμαι και εγώ εδώ. Άφησέ με χωριατούλα να σε αλμυρίσω.
-Και δεν έρχεσαι, της είπε η χωριάτικη σαλάτα. Έλα και εσύ στην αγκαλιά μου.
Τα άκουσε αυτά στο ντουλάπι ...

περισσότερα>