Υγεία και διατροφή.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C Ή ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ

Η Βιταμίνη C

22.01.2013

Η  βιταμίνη C παίζει πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία του κολλαγόνου, μια ουσία σημαντική για την ανάπτυξη και επισκευή των ούλων, των δοντιών, των αιμοφόρων αγγείων, των οστών και των ιστών του ανθρώπινου οργανισμού. Επίσης η βιταμίνη αυτή  επουλώνει γρηγορότερα τις αμυχές του δέρματος  και τις πληγές του σώματος, λειτουργεί σαν φυσικό διουρητικό, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη θεραπεία ενός κοινού κρυολογήματος. Η έλλειψή της οδηγεί σε αναιμία και αιμορραγίες,  σε παραμόρφωση των οστών, καθώς μπορεί να δημιουργήσει και σκορβούτο μια ασθένεια που εμφανίζει συχνές αιμορραγίες σε διάφορα σημεία του σώματος.

Καλύτερες πηγές της είναι τα πράσινα λαχανικά, τα οι ντομάτες, οι πατάτες, οι πιπεριές, τα εσπεριδοειδή. Όμως χρειάζεται προσοχή γιατί αν κόψουμε σε μικρά κομμάτια λαχανικά και τρόφιμα και μείνουν αρκετή ώρα σε νερό για να πλυθούν, ή βράσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και παραμείνουν στο νερό μπορεί να χαθεί μεγάλη ποσότητα από βιταμίνη C. Για να διατηρηθεί το καλύτερο είναι να καταναλώνονται ωμά.

Δεν πρέπει να το παρακάνετε στη δοσολογία της όμως γιατί άνω των 10 gr την ημέρα  μπορεί να προκαλέσει συχνοουρία, δερματικά εξανθήματα ακόμα και διάρροια.

Μαγειροπροξενιά

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Το πιάτο γέμισε ελαιόλαδο...
-Έλα είπε το κρεμμύδι.
-Έλα είπε η ντομάτα.
-Αχ αχ,  έκανε το αγγούρι.
-Στάζω είπε η ελίτσα
-Φρ φρ,  έκανε η ριγανίτσα.
Άναψε η πράσινη πιπερίτσα και κόπηκε σε λωριδούλες.
-Έτοιμη είμαι φώναξε η σαλάτα.
-Έι γλυκομίλησε η φέτα. Είμαι και εγώ εδώ. Άφησέ με χωριατούλα να σε αλμυρίσω.
-Και δεν έρχεσαι, της είπε η χωριάτικη σαλάτα. Έλα και εσύ στην αγκαλιά μου.
Τα άκουσε αυτά στο ντουλάπι ...

περισσότερα>