Η κουζίνα μου γυμνή...

ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ

 Τα χρώματα επηρεάζουν στη  γεύση μας αλλά και στο μυαλό μας με το που ερχόμαστε σε πρώτη οπτική επαφή με ένα φαγητό στο πιάτο μας. Οι χρωματικές επιλογές παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόλαυση ενός γεύματος.
Επειτα από μελέτες, τα χρώματα που ασκούν περισσότερη επιρροή στη γεύση μας είναι το λευκό και το καφέ. 
Τα χρώματα που απωθούν κατά τη διάρκεια του γεύματος ,ή ακόμα και όταν ετοιμάζονται να φάνε , είναι το μαύρο που βγάζει αρνητικά συναισθήμτα, αλλά και το γαλάζιο.
Τροφές όπως για παράδειγμα αβγά, γάλα,ρύζι , μακαρόνια,πουρές, πατάτα,φρέσκα ψάρια, καλοψημένο κρέας, αρέσουν πολύ.
Ακόμα και τα τραπεζομάντηλα , τα πιάτα από πορσελάνη, οι πετσέτες σε ένα επισημο γεύμα είναι πάντα λευκά και δεν είναι τυχαία όλα αυτά.
Το λευκό χρώμα εμπνέει τον άνθρωπο του δίνει χαρά, τον αναζωογονεί, του θυμίζει την καθαρότητα , την ευγένεια.
Τα εστιατόρια που έχουν φόντο το λευκό χρώμα, προκαλούν αίσθημα εμπιστοσύνης, ασφάλειας, καθαριότητας, θετικά αισθήματα για τα φαγητά που καταναλώνει ο κόσμος.
Οπως και η γη , το χώμα είναι καφέ χρώμα έτσι και τα φαγητά για παράδειγμα  τα προιόντα ολικής αλέσεως, το ψωμί,τα καρύδια , τα αμύγδαλα δίνουν αίσθημα της μάνας γης και τα προτιμούν.
Το γαλάζιο χρώμα έχει αποδειχτεί ότι απωθεί και κόβει την όρεξη . Το μαύρο χρώμα επίσης ελαττώνει την απόλαυση του φαγητού και της όρεξης.
Τροφές για παράδειγμα όπως οι μαύρες ελιές, το χαβιάρι, μπορεί να αρέσουν αλλά είναι ελάχιστες μπροστά στα τρόφιμα που προτιμούνται σε καφέ και άσπρο χρώμα. Μαύρα τραπεζομάντηλα, μαύρο σκέτο φόντο εστιατορίου ,μαύρα πιάτα δεν προτιμούνται για φόντο εστιατορίου ή για σερβίρισμα.
Ο συνδυασμός όμως με άλλα χρώματα μαζί δίνουν άλλο αποτέλεσμα. Το κόκκινο δημιουργεί πολύ θετικά συναισθήματα και αν συνδυαστεί με το μαύρο ανοίγει την όρεξη  και αυξάνει τη διάθεση να παραμείνει περισσότερο ο πελάτης στο εστιατόριο.
Το πράσινο χρώμα της φύσης  κάνει ένα πιάτο ελκυστικό, χορταστικό, υγιεινό και ευχάριστο  αφού μας ταξιδεύει στη φύση. Ποιος δεν ενθουσιάζεται κοιτώντας μια πλούσια σαλάτα πράσινων χορταρικών;
Το ροζ χρώμα στην κουζίνα, μας δίνει την αίσθηση παραμυθιού, μας χαιδεύει κατά κάποιον τρόπο το στομάχι με αποτέλεσμα να θέλουμε να φάμε γλυκά. Χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να παρασυρθούμε με αποτέλεσμα να παχύνουμε.
Γενικά το χρώμα λειτουργεί είτε  ως τροφικός παράγοντας ανάπτυξης, είτε ως ''δηλητήριο'' με αρνητικά αποτελέσμτα στην διατροφή του ανθρώπου. Μαγειροπροξενιά

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Το πιάτο γέμισε ελαιόλαδο...
-Έλα είπε το κρεμμύδι.
-Έλα είπε η ντομάτα.
-Αχ αχ,  έκανε το αγγούρι.
-Στάζω είπε η ελίτσα
-Φρ φρ,  έκανε η ριγανίτσα.
Άναψε η πράσινη πιπερίτσα και κόπηκε σε λωριδούλες.
-Έτοιμη είμαι φώναξε η σαλάτα.
-Έι γλυκομίλησε η φέτα. Είμαι και εγώ εδώ. Άφησέ με χωριατούλα να σε αλμυρίσω.
-Και δεν έρχεσαι, της είπε η χωριάτικη σαλάτα. Έλα και εσύ στην αγκαλιά μου.
Τα άκουσε αυτά στο ντουλάπι ...

περισσότερα>