Λουκούμι

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ

To τσάι και η ιστορία του...

Ο Gautama Bouddha σύμφωνα με τον μύθο, ανακάλυψε το τσάι όταν καθισμένος στον κήπο του τη στιγμή της περισυλλογής του, ένα φύλλο που έφερε ο αέρας έπεσε μέσα στο φλυτζάνι του. Ευτυχώς θεώρησε σωστό να το πιεί και όχι να το πετάξει....

Ένας άλλος μύθος λέει ότι ο Bodhi-Dharma,  ιδρυτής του βουδιστικού δόγματος  zen,   για να μην κλείσουν τα μάτια του και κοιμηθεί όταν και αυτός βρισκόταν σε περισυλλογή , έκοψε τα βλέφαρά του...

Εκεί που έπεσαν, φύτρωσε ένα φυτό, το  ch'a, που τα φύλλα του έμοιαζαν  με τα βλέφαρά του. Ήταν το πασίγνωστο πια τσάι. Και βέβαια δεν ξανακοιμήθηκε ποτέ από τότε. Όμως η αλήθεια είναι αυτοκρατορική. Σε κάποια περιοδεία του, ο αυτοκράτοραςτης Κίνας Shen Nung,  κάθισε για να σκεφτεί ποιο καντόνι του θα πήγαινε να επισκεφτεί.

Μια παραλλαγή του μύθου λέει ότι απλώς ήθελε να ξεκουραστεί λίγο. Η ουσία είναι ότι καθώς έβραζαν νερό για να πιούν ,πάντα το έβραζαν για να είναι καθαρό χωρίς μικρόβια, πάλι έπεσαν μερικά φύλλα μέσα στο βραστό νερό, δίνοντάς του κίτρινες και καφετιές ανταύγειες.  Αυτό ήταν.  Δοκίμασε το ρόφημα και γοητεύτηκε από τη γεύση του αλλά και από τις διεγερτικές του ιδιότητες.

Άλλωστε ως προστάτης και πατέρας της γεωργίας στην Κίνα είχε δοκιμάσει όλα τα φυτά που υπήρχαν, με σκοπό να βοηθήσει τη μοίρα των ανθρώπων. Μας χάρισε έτσι ένα ρόφημα ευδαιμονίας και απόλαυσης.

Μαγειροπροξενιά

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Το πιάτο γέμισε ελαιόλαδο...
-Έλα είπε το κρεμμύδι.
-Έλα είπε η ντομάτα.
-Αχ αχ,  έκανε το αγγούρι.
-Στάζω είπε η ελίτσα
-Φρ φρ,  έκανε η ριγανίτσα.
Άναψε η πράσινη πιπερίτσα και κόπηκε σε λωριδούλες.
-Έτοιμη είμαι φώναξε η σαλάτα.
-Έι γλυκομίλησε η φέτα. Είμαι και εγώ εδώ. Άφησέ με χωριατούλα να σε αλμυρίσω.
-Και δεν έρχεσαι, της είπε η χωριάτικη σαλάτα. Έλα και εσύ στην αγκαλιά μου.
Τα άκουσε αυτά στο ντουλάπι ...

περισσότερα>